Tijdens het gamen wordt de Force Feedback van mijn racestuur zwakker, verdwijnt deze of stopt zelfs. Mijn racestuur wordt ook warm of schakelt zichzelf uit. Wat moet ik doen?

Producten: T128 (PS4/PS5/PC) ; T128 (Xbox One/Xbox Series/PC) ; T150 Force Feedback ; T150 PRO Force Feedback ; T150 Ferrari Wheel Force Feedback ; TMX Force Feedback ; TMX PRO Force Feedback ; T248 (PS4/PS5/PC) ; T248 (Xbox One/XBox Series/PC) ; T300 RS ; T300RS GT Edition ; T300 Ferrari GTE ; T300 Ferrari Integral Alcantara® Edition ; T300 SERVO BASE ; TX Racing Wheel Ferrari 458 Italia Edition ; TX Racing Wheel LEATHER Edition ; TX SERVO BASE ; T-GT ; T-GT II ; TS-XW RACER ; TS-XW Servo Base ; TS-PC RACER ; TS-PC Racer Ferrari 488 Challenge Edition ; T818 ; T818 Ferrari SF1000 Simulator

Platforms
PC met Windows® 10 of hoger
Gameconsoles: PS4™; PlayStation®5; Xbox One™; Xbox Series S™; Xbox Series X™

De Force Feedback-racesturen van Thrustmaster zijn uitgerust met een elektromotor die de fysieke effecten van echte raceomstandigheden in de auto nabootst (bijv. trillingen, schokken, remmen, tegensturen, enzovoort). Dit maakt racen in videogames meeslepender.

In dit artikel bespreken we drie problemen die vaak van invloed kunnen zijn op uw racestuur, de voedingsspanning van het stuur en de Force Feedback. Ook komen er tips en oplossingen aan bod:

1- Voedingsspanning: Hoe kunt u voorkomen dat de voedingsspanning van uw racestuur wegvalt of te laag wordt?

2- Temperatuur van het racestuur: Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw Force Feedback-racestuur goed blijft werken en niet te heet wordt?

3- Gebeurtenissen die van invloed zijn op Force Feedback (bijvoorbeeld: clipping): Hoe kun u ze vermijden en ermee omgaan?

1- Voedingsspanning: Hoe kunt u voorkomen dat de voedingsspanning van uw racestuur wegvalt of te laag wordt?

De aansluitingen van uw racestuur zijn belangrijk omdat uw apparaat voldoende voedingsspanning nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
Tijdens het gamen kan uw racestuur plotseling de verbinding verliezen, vervolgens opnieuw een verbinding maken en opnieuw gaan kalibreren. In sommige gevallen kan de Force Feedback minder worden of zelfs helemaal uitvallen.

Om dit te voorkomen, moet u uw kabels en stekkers zorgvuldig controleren:

• Het netsnoer moet rechtstreeks op een stopcontact zijn aangesloten. We raden u aan geen verlengsnoer, stekkerdoos of spanningstransformator te gebruiken.
  • Het racestuur moet rechtstreeks zijn aangesloten op een USB-poort van uw PC of gameconsole. We raden u aan geen USB-hub, USB-verlengkabel of een ander type verbindingsverlenging te gebruiken.

Waarom zijn rechtstreekse verbindingen beter?
Onze racesturen en hun randapparatuur zijn voorzien van standaardkabels en stekkers (voedingsspanning, USB, RJ12, DIN):

• Een verlengsnoer kan de elektrische stroom veranderen of verstoren door het signaalpad te verlengen. Een verlenging kan tot gevolg hebben dat uw racestuur een iets lagere spanning ontvangt dan het nodig heeft om normaal te kunnen functioneren.
  • Een stekkerdoos of verdeeldoos kan een overbelasting veroorzaken waardoor uw racestuur een te lage voedingsspanning ontvangt.

Opmerking: Een USB-hub die ook stroom levert, kan daarentegen de voedingsspanning in meerdere verbindingen op peil houden waardoor wordt voorkomen dat de spanning wegzakt. We kunnen echter niet garanderen dat een dergelijk apparaat optimaal functioneert.

Nadat u de verbindingen hebt gecontroleerd, test u het racestuur op verschillende USB-poorten om te controleren dat het goed werkt.

Tip:
Desktop-PC's hebben meestal USB-poorten aan de achterkant. Omdat dergelijke USB-poorten, in tegenstelling tot USB-poorten aan de voorkant, op het moederbord zijn gemonteerd, hebben ze een rechtstreekse voedingsspanning. Dit betekent dat ze een goed alternatief kunnen zijn om problemen met de voedingsspanning tijdens een game te voorkomen.
Sommige geavanceerde gameconsoles hebben ook extra USB-poorten aan de achterkant die dezelfde functionaliteit bieden: PS4 Pro™, PS5™; Xbox One X™, Xbox Series X™.

Test uw racestuur op een ander platform (PC of console) dan u doorgaans gebruikt voor het gamen. Dit soort cross-testen (d.w.z. het aansluiten van uw racestuur op een ander platform) helpt u te begrijpen wat er mis is en soms hoe u het kunt repareren.

2- Temperatuur van het racestuur: Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw Force Feedback-racestuur goed blijft werken en niet te heet wordt?

Uw Force Feedback-stuur is voorzien van een elektrische motor die tijdens gebruik warm wordt. Dit is normaal en uw racestuur is ontworpen om warmte-ontwikkeling tot een ingesteld tolerantieniveau te verwerken. Onze racesturen bevatten een veiligheidsfunctie die de Force Feedback-effecten kan verlagen of zelfs stoppen om oververhitting te voorkomen.

Opmerking over koeling en ventilatie:
Uw racestuur moet overtollige warmte afvoeren via minstens één ventilator in de voet. Deze ventilator is ingesteld op de automatische modus: hij past de draaisnelheid aan de gemeten temperatuur aan.
Op de T300 RS- en TX-racestuurvoeten kunt u de ventilator echter op handmatige modus zetten. Dit is vooral handig om te controleren of de ventilator werkt. Raadpleeg voor meer informatie de documentatie met betrekking tot koeling voor de T300 RS- of TX-racesturen.
Direct Drive-racesturen echter, zoals onze T818, koelen door hun warmte afgeven aan de omgevingslucht zodat ze geen ventilator nodig hebben.

Na verloop van tijd betekent dit in sommige situaties dat de prestaties van uw racestuur afnemen, voornamelijk afhankelijk van de gebruikstijd en de afgegeven warmte. Hier volgen enkele handige tips om met deze problemen om te gaan:

• Installeer uw racestuur in een goed geventileerde en opgeruimde ruimte, waar u en uw stuur zich op hun gemak voelen.

• Pas de Force Feedback-functie aan aan de games die u speelt en aarzel niet om de feedback eens te verlagen in de instellingen van de game. Dit zal u namelijk helpen een balans te vinden tussen constante Force Feedback en een prettige game-beleving. Dit advies is van toepassing op zowel console- als PC-games.
    • Op een PC hebt u ook via het bedieningspaneel van uw racestuur toegang tot de Force Feedback-instellingen. In dat geval zijn de instellingen alleen van toepassing op PC-games.

• Probeer kortere gaming-sessies en neem regelmatig een pauze waarbij u het racestuur ook loskoppelt.
    • Raadpleeg de sectie "Waarschuwing" in de handleiding van het racestuur voor meer informatie

• Vergeet niet om uw PC of console uit te schakelen en uw racestuur na elk gebruik volledig los te koppelen (netsnoer, USB, aansluitingen voor extra randapparatuur.

• Reinig uw racestuur en de randapparatuur regelmatig om stofophoping te voorkomen. U kunt dit veilig doen met spuitbussen met samengeperst gas die zonder vloeistoffen elektronische apparaten reinigen.

Tip als u meedoet aan lange wedstrijden:
Het kan zijn dat u aan endurance races of korte back-to-back sessies meedoet waardoor u een uur of twee moet presteren. Het wordt ten zeerste aanbevolen om de Force Feedback-functie in dergelijke veeleisende situaties aan te passen zodat deze dan minder snel ondermaats zal presteren.
Sommige games kunnen ook uitdagender zijn dan andere en meer eisen van uw racestuur

3- Aspecten die van invloed zijn op Force Feedback: Hoe kun u ze vermijden en ermee omgaan?

U merkt mogelijk een daling in de Force Feedback-prestaties van uw racestuur tijdens een game. In het bijzonder kunnen de Force Feedback-effecten tijdelijk verdwijnen of wisselen qua intensiteit als gevolg van vertragingen tijdens het spelen (bijv. online races), bugs of verschillende glitches die zichzelf meestal wel weer oplossen.
Sommige games kunnen ook uitdagender zijn dan andere en meer eisen van uw racestuur.

Bovendien kunnen bepaalde fysieke verschijnselen de prestaties van uw racestuur verstoren, met name Force Feedback-effecten. Deze problemen treden vaker op wanneer het elektrische signaal verzadigd raakt als gevolg van de instellingen voor Force Feedback.

Een voorbeeld van clipping:
Force Feedback-clipping is een elektrisch verzadigingsverschijnsel dat ervoor kan zorgen dat bepaalde Force Feedback-effecten in bepaalde situaties niet functioneren. Dit is doorgaans tijdelijk, maar kan meerdere keren gebeuren tijdens een race.
Clipping kan optreden in zowel PC- als consolegames.

Dit is een scenario dat u kan helpen te begrijpen wat er gebeurt:
U neemt deel aan een race op een racecircuit. U accelereert in een rechte lijn en remt af om een bocht te maken. Bij het rijden over de kerb-stones reproduceert het racestuur het trillende effect niet, maar treden alle andere effecten wel op (bijv. remeffecten, schokken en bewegingen van de wielen van de auto, enz.).

Verklaring:
Dit fenomeen treedt voornamelijk op bij racesturen die worden gebruikt met games waarvan de Force Feedback-instellingen hoog zijn. Deze instellingen hoeven niet eens op maximum te staan om clipping te laten optreden.
Opdrachten die door de game worden verzonden om Force Feedback te produceren, vereisen acties die de fysieke (echte) mogelijkheden van het racestuur overschrijden.
De motor is fysiek overbelast en kan de extra commando's niet uitvoeren. Hierdoor lijkt de Force Feedback-functie in bepaalde situaties tijdelijk te verdwijnen. Dit betekent dat de motor van uw racestuur zijn operationele limiet heeft bereikt.

Oplossing om clipping en enkele andere verzadigingsverschijnselen te verminderen:
Omdat Force Feedback-opdrachten uit de game komen, moeten ze worden aangepast aan de mogelijkheden van het racestuur:
  • Verlaag de instellingen voor Force Feedback in de game (PC en console).
    • This will give your wheel’s motor some wiggle room and optimize the Force Feedback effects. Hierdoor krijgt de motor van uw stuur wat reserve en worden de Force Feedback-effecten geoptimaliseerd.

Belangrijk: Als uw racestuur ondanks het advies in dit artikel blijft uitvallen of Force Feedback-prestaties verliest, neem dan contact op met ons team van de technische ondersteuning, dat dan andere oplossingen kan aandragen.